30/05/2014

Vlatka Horvat: What Remains

Temporary Encounters # 1
31/05/2014 - 25/10/2014

Radovi Vlatke Horvat usredotočeni su na geste reorganizacije prostora, te prostornih i društvenih odnosa između predmeta, tijela i elemenata arhitekture, a interes umjetnice usmjeren je na proturječja i neizvjesne aspekte interakcija između subjekta i objekta, te konteksta i okvira unutar kojih se oni susreću. Umjetnički postupak Vlatke Horvat spaja minimalizam konceptualističke prakse s nestabilnim performativima improvizacije, prisvajanja, ponavljanja, testiranja, opetovanih pokušaja. Vlatka Horvat radove realizira u nizu različitih medija – instalacija, objekata, kolaža, fotografija, videa, tekstualnih radova i performansa, a bez obzira na odabir korištenog medija, njezini radovi na različite načine uokviruju određene egzistencijalne uvjete, stanja i emocije, uspostavljajući nove odnose koji induciraju proizvodnju različitih, višeslojnih značenja. U video animaciji putem “rastavljenog” tijela autorica stvara bizarne, apsurdne hibride, dok lomovi tijela upućuju na gubitak perspektive, gubitak središta, ravnoteže, te nestabilnost i fragmetaran karakter naših identiteta.

Što ostaje tekstualan je rad namijenjen “uzimanju” i sastoji se od hrpe papira. Svaki pojedini list obilježen je crvenim pečatom kojeg je izradila autorica, ispisan riječima “što ostaje”, a publika je pozvana da uzme list sa vrha hrpe. Postupno nailazimo na sve manje i manje papira – te izraz Što ostaje kao da govori o hrpi papira koja se smanjuje, odn. onome ” što ostaje ” u prostoru. Rad progovara o procesu polaganog nestajanja , te o tragovima koji ostaju. Jezičnom igrom riječi i doslovnih značenja, Što ostaje referira se sam na sebe. Ukazujući na ono što se događa hrpi papira koja se stalno smanjuje, ukazuje na status i proces nestajanja umjetničkog djela. Osim toga, Što ostaje možemo shvatiti kao suptilan hommage prostoru napuštene ljekarne, ukazujući na ono što (od njega) ostaje – (apoteka) prostor za suvremenu umjetnost – koji mu je udahnuo novu svrhu.
_
Vlatka Horvat
samostalne izložbe (izbor): Disjecta Contemporary Art Center (Portland), Rachel Uffner Gallery (New York), Zak|Branicka Gallery (Berlin), Bergen Kunsthall, the Kitchen (New York),
Skupne izložbe (izbor): 53. October Salon (Beograd), artissima 18 (Torino), “Greater New York” – MoMA PS1 (New York), Gallery Skuc (Ljubljana) i 11th Istanbul biennale.
MA Performance Studies, Northwestern University, Chicago; Phd Visual Cultures and Performance (Roehampton University, 2009).
Radove Vlatke Horvat zastupaju galerije: Zak| Branicka (Berlin), Rachel Uffner (New York) i annex14 (Zurich).

back to exhibitions