06/08/2015

Licio Debeljuh: Rani radovi

8/8/2015 - 25/8/2015

U trećoj godini programa, novom realizacijom Apoteka donosi nešto drugačiju izložbu. Izložbu iznenađenja. Interes Apoteke usmjerava se na razotkrivanje lokalnog konteksta, “sjećanje mjesta”, zajednicu, različiti background i lokalne (mikro) arhive – indivudualne, privatne, javne, vernakularne… kako bi bolje upoznali ono što nas okružuje.
Tako iz brojne vizualne produkcije dizajnera, grafičara, fotografa…
Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost predstavlja tek fragment opusa Licia Debeljuha.
Kroz ovaj pogled unazad, kroz otkrivanje skrivenog i nepoznatog, iz Liciovih radova izdvajamo tek jedan djelić njegovog privatnog fotografskog arhiva. Radi se mahom o fotografijama mjesta, kao oblicima vizualnih istraživanja i formalnih eksperimenata u i sa medijem fotografije, i proširivanjem fotografskog polja. Kroz ponavjanje istog ili sličnog motiva naziru se nova riješenja koja razaznajemo u više slojeva: kroz nekoliko različitih medija polazeći od fotografije, preko grafike i sitotiska, u rasponu od nekoliko desetljeća; putem formalnih postupaka poput koloracija ili rekadriranja, promjene koje uočavamo u prizorima prepoznajemo bliskima atmosferi između nadrealizma i pop arta. Očuđujući vodnjansku svakodnevnicu, Licio usvaja i preuzima doista blizak prizor – Trgovačku ulicu, najdulju ulicu u Vodnjanu, istu onu u kojoj je smještena Apoteka. Njegov interes za bliskim i svakodnevnim prizorima, poznatim vizurama, u koje intervenira i koje mijenja, dok vidljiva ponavljanja i promjene osebujnim likovnim jezikom i izrazom znatiželje za vizualnim istraživanjima progovaraju o sjećanju mjesta, osjećaju nostalgije i protoku vremena.

Rođen u Puli, 1949. Živi i radi u Vodnjanu.
Sklonost kreativnosti vodi ga u raznim pravcima; muzici, fotografiji, primjenjenoj umjetnosti. Ipak, radni vijek ga vodi ka praktičnom pojmanju vizualizacije. No, glavninu svog angažmana posvetio je tiskarskoj vještini, ponajprije tehnici industrijskog i autorskog sitotiska. Okušao se u izdavaštvu i galerijskoj djelatnosti. Nije puno javno djelovao, već je svoju pažnju uglavnom usmjerio na traženje nekog svog intimnog izričaja.

back to exhibitions