12/07/2013

Tanja Deman: Abode of Vacancy

KABINET #2
12/07/2013 - 30/07/2013

Prizori koje pred promatrača postavlja Tanja Deman plod su medijske, digitalne manipulacije koja jednostavan prizor čini naglašeno konstruiranim i artificijelnim. Prikazujući umjetno stvoren svijet, stavljanjem naracije u drugi plan otkriva se simbolika modernog, urbanog, tehnološkog svijeta omogućavajući redefiniranje našeg odnosa prema stvarnosti razaranjem tradicionalnih orijentira poimanja realizma.
Tanja Deman očuđuje elemente modernističke arhitekture, angažira njihovu monumentalnosti i simbolički kapital kako bi skliznuli u polje začudnog i neobičnog. To su anonimni hladni urbani prizori kao okviri urbane geometrije i njihov identitet ne doima se važnim. Prizori su kombinacija memorije, percepcije sadašnjosti i mogućih projekcija budućnosti – kretanja konkretnim mjestima i imaginarnim stazama memorije, doživljaja, percepcije, sugestivnih tehničkih i vizualnih, optičkih i digitalnih senzacija. U njima je pažnja usmjerena na tišinu i prazninu kojima odišu, odsutnost koju obuhvaćaju, naglašavajući očuđujuću, zavodljivu, imerzivnu vizualnost prizora.
Video Prebivalište praznine slijed je nepomičnih prizora strukturiran kao slide show, prikazuje niz statičnih kadrova produljenog trajanja, kao zamrznutih fotografija. Uronjeni u projekciju, u prostor koji ispunjava slika iz projektora, osjećamo se kao da smo uronjeni u prostor fikcije.

back to exhibitions