13/04/2022

Sabina Mikelić

Između
16/04/2022 - 13/05/2022

Osjećaj pripadanja aktualizira se u situacijama kada smo izmaknuti iz sigurnog prostora, primorani stvarati nove veze između mjesta i identiteta, različitih kultura i nepoznatog jezika. Čak iako migracija nije izazvana vanjskim krajnostima kao što je trenutno primjer s mnogim iseljenicima iz Ukrajine, gotovo uvijek odjednom nosi izazove snalaženja – od egzistencijalnog, preko komunikacijskog, do emotivnog – ne ostavljajući vremena za promišljanje vlastitih relacija.

Sabina Mikelić radovima izloženim u Apoteci, nastavlja istraživanje mjesta kojima pripada, polazeći od vlastitog iskustva svojevoljnog, što ne znači i laganog, preseljenja u Nizozemsku. U suradnji s terapeutkinjom i spisateljicom Aidom Bagić, ulazi u introspektivni proces emotivnog propitivanja pojmova koji ju vežu za „njena“ mjesta. Izlazeći iz poznatog, kroz asocijacije, Sabina razvija narativ u kojem krave ocrtavaju njen odnos, ali i mirenje, s novim životnim prostorom Nizozemske. Osjećaji pripadanja Rabu razvijaju se kroz opis masline, njene korijene isprepletene korijenima drugih maslina. I ovaj video, naraciju prati kroz statičan kadar koji nam dozvoljava da i sami uronimo u asocijacije vlastitog pripadanja. No, ključ odnosa masline i krava, Frieslanda i Raba, upravo je ono Između, mjesto tranzicije koje otvara prostor promišljanja, tranzicije iz anksioznosti nepripadanja u vraćanje, osjećaj blagodati imanja dviju majki.

U instalaciji Sabina sjedinjuje glasove odvojenih narativa. Autohtone biljke s Raba, koje je prikupljala s majkom, printa na karakterističnu nizozemsku gazu za sir, dodajući im knjižicu majčinih opisa. Opisi, prevedeni na nizozemski i engleski google prevoditeljem s hrvatskog dijalekta, ukazuju na nemogućnost idealnog prijevoda, nedostatak koji nosi traženje riječi u jezicima koji nisu materinji.

Uzimajući vrijeme za kreativni proces promišljanja svojih osjećaja u kojima kroz prirodne elemente pomiruje kulturološke razlike, Sabina nekadašnju izgubljenost u prijevodu pretvara u prednost prihvaćanja drugog, različitog, nesavršenog, ali svejedno svojeg, identiteta.

Autorica teksta: Marta Kiš

Sabina Mikelić je hrvatska vizualna umjetnica, redateljica i pedagoginja sa boravištem u Nizozemskoj. U svojoj umjetničkoj praksi koristi se multimedijskim instalacijama, dokumentarnim filmom i društveno angažiranim projektima dok se bavi temama poput identiteta, pripadnosti, društvene interakcije, ranjivosti i intimnosti, gdje kroz mali, osobni domet često dotiče rubove većih društveno-političkih tema. Izlaže od 2009. godine i do sada je imala brojne domaće i međunarodne izložbe i filmske projekcije. Dobitnica je više nagrada i stipendija, a njezini su radovi dio međunarodnih kolekcija. Diplomirala je na MA Artistic Research in and through Cinema na Nizozemskoj filmskoj akademiji te na MA Novih Medija pri Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Sabina Mikelić izlaže u Apoteci kao dobitnica natječaja za izlaganje Otvoreni termin 2021., nove programske jedinice Apoteke, formirane u želji za stvaranjem novih mogućnosti za izlaganje, realizacijom programa, otvorenog za različite umjetničke medije, pozicije i prakse.

Apoteku podržavaju:
Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Vodnjan, Istarska županija, TZ Vodnjan, Medea vina.

back to exhibitions