PERSPEKTIVE PROSTORA
Kritički turizam

suradnička platforma

Vodnjan, ponedjeljak 4. 11.

#1 Kritički turizam 1: fokus Jadran
vodstvo, program projekcija i razgovora

Suradnička platforma za kritički turizam usmjerena je prema modeliranju interdisciplinarnog kritičkog diskursa koji otvara goruće pitanje monoekonomije turizma u Hrvatskoj, te njenih posljedica na kulturni, socijalni i prostorni razvoj. Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost platformi se pridružuje cjelodnevnim programom umjetničke re/prezentacije i kritičke interpretacije ove teme, aproprirajući klasični turistički model toura-vođenog obilaska i koristeći ga kao sredstvo za komentiranje i kritiziranje dominantnih društveno-kulturnih i političko-ekonomskih praksi, stavljajući naglasak i usmjeravajući pogled prema etikama, poetikama i politikama prostora, kao i prema nužnosti otpora.

Zamišljena kao pilot-projekt, suradnička platforma “Kritički turizam 1: fokus Jadran” ima ambiciju transverzalno povezati dijelove (jadranske) Hrvatske. Partnerstvo se temelji na zajedničkom oblikovanju programa, razmjeni iskustava i ideja iz područja kritičkog turizma, kao diskursa ali i mogućnosti razvoja alternativnih praksi, te testiranju tih ideja u okviru lokalnih zajednica u kojima organizacije djeluju.

Partneri: Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost, Vodnjan; siva) (zona . prostor medijske i suvremene umjetnosti, Korčula; Pjaca, Dubrovnik

PROGRAM

13:00 h – Vođeni obilazak vodnjanskih (po)ratnih grafita,
vodstvo: Eric Ušić, kulturolog
Informativna šetnja specifičnim historijskim, političkim i simboličkim vodnjanskim krajolikom, svojevrsnim ’’otvorenim arhivom’’ povijesnih i suvremenih previranja, njihovim kontekstima, posljedicama i svakodnevicom u koju su utkana.

19:00 h – Vodič kroz Trst, 1969, Ivo Škrabalo, 15 min.
Projekcija. Mockumentarni film koji pod izgovorom turističke reportaže izučava i ironizira potrošački pohod na Trst. Na rubu dozvoljenog, film se poigrava političkim konotacijama novih društvenih pojava u osjetljivom historijskom prostor-vremenu. Uvod: Sara Jakupec

19:15 h – Kritički turizam – javni radni sastanak
Predstavljanje platforme i projekta, upoznavanje članica i prezentacija ciljeva inicijative

19:30 h – Kinematografija Jadrana
Predavanje i predstavljanje istraživanja, Darko Fritz, siva )( zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti, Korčula

20.00 h – Mezostajun, 2018., Ivan Ramljak, 20 min.
Projekcija. Eksperimentalno dokumentarni film Mezostajun istražuje prostorno-vremenske odnose u mediteranskom gradu u kojem se uvelike razlikuje uloga javnih prostora grada u životu ljudi, ovisno o dobu godine.

Potpora: Clubture, Grad Pula, Grad Vodnjan

back to news