MARKO TADIĆ
OVO (NI)JE MUZEJ

Kustosica: Branka Benčić

Izložba Marka Tadića u Apoteci okuplja izbor kolaža, crteža, instalaciju i objekte, a formira se oko teme muzeja i praksi izlaganja. Tadićevi radovi iz ciklusa Table of Contents ili Accumulation of images from below nastaju kao kontinuitet interesa umjetnika za institucije umjetnosti. Izložba uključuje i novi animirani film Moving Elements sa referencma za zlatno vrijeme zagrebače škole animiranog filma 50-ih i 60-ih godina.
Marko Tadić u svojem je radu dugoročno fasciniran nasljeđem modernizma. Tadićeve “akumulacije” slika i sadržaja predstavljaju različite oblike reprodukcije i rekonfiguracije, muzejskih izložbenih postava, fragmentirane imaginarne prizore izložbi, zbriki i muzeja, njihovu aproprijaciju, predstavljaju fiktivna mjesta institucije umjetnosti. Izložbeni dispozitivi koje angažira aparati su razlaganja i razotkrivanja usloženih konstelacija: prostora, arhitekture, izložbe, radova. Ovakva autorefleksivnost referencijalno polje pronalazi u prostoru funkcioniranja umjetničkog djela i načinu njegova “izlaganja”, gdje je pozornost usmjerena na prostor, objekte, predstavljajući dimenziju kojom iskaz upozorava na situaciju, kontekst ili vlastitu strukturu. Tadićeve makete muzeja, strukture za izlaganje ili projekcije mogu predstavljati metonimijski model arhitekture, kao mjesto upisivanja različitih ideja i pozicija.

Marko Tadić je rođen 1979. u Sisku. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenzi. Radi kolaže, animirane filmove, crteže i instalacije. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama, te filmskim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu – u Zagrebu, Ljubljani, Milanu, Kasselu, Berlinu, Los Angelesu i New Yorku. Nagrade: 28. Salon mladih (Zagreb, 2006.), Nagrada Radoslav Putar za mladog hrvatskiog umjetnika. Sudjelovao je a rezidencijama i studijskim programima: 18th Street Arts Center, Los Angeles, SAD (2008.); KulturKontakt, Beč, Austrija (2008.); ISCP, New York, SAD (2009.); Kultur Bunker, Frankfurt, Njemačka (2010.) i Helsinki International Artist Programme, Helsinki, Finska (2011.). Živi i radi u Zagrebu.

Program Apoteke u 2016. godini naslovljen Ovo (nj)je muzej / This is (not) a museum realizira se u kontinuitetu višegodišnje istraživačke programske linije Privremeni susreti / Temporary Encounters započete 2014. godine.  Privremeni susreti usmjereni su na propitivanje modela i tipologija izlaganja, prostornih odnosa i interakcija između objekata i subjekata, konceptualiziciju procedura, postupaka i odnosa unutar sistema umjetnosti, ukazujući na napetosti između prostora, promatrača i promatranoga.

back to artists