22/05/2019

Ištvan Išt Huzjan

FONTANA HUZJAN DELVAUX DERYCKE
25/05/2019 - 20/06/2019

Fontana cuts into a canvas.*
Huzjan steps in front of the cut canvas.
Delvaux photographs the performance in front of the cut canvas.
Derycke forms a book from photographs of the performance in front of the cut canvas.

* “The artwork Concetto spaziale: ‘Attese’ from 1967 was sold by Lucio Fontana to Museo Revoltella in Trieste at a symbolic price only a few months before the artist’s death in February 1968. As one of his letters to the director of the museum attests, he agreed to entrust the artwork to the new gallery of modern art believing it was “an honor to be present in the Museum.” http://www.museorevoltella.it/opere.php?id_opera=106

Izložba FONTANA HUZJAN DELVAUX DERYCKE mladoga slovenskog umjetnika Ištvana Išta Huzjana, koji se po prvi puta predstavlja samostalnom izložbom u Hrvatskoj, okuplja istoimenu seriju fotografija. Naslov projekta ukazuje na njegove protagoniste i interes za suradnički angažman. Realizirana u mediju fotografije, temelji se na performansu i fotografskom bilježenju izvedbe, a predstavlja kolaborativan proces te dijalog i istraživanje umjetnikovih poetskih eksperimenata u konfrontaciji s izložbenim prostorom.
Rad je izveden u galerijama moderne umjetnosti Muzeja Revoltella u Trstu. Huzjanov performans shvaćamo kao gestu hommagea jednom od ključnih slikara 20. stoljeća, ali i tihu posvetu institucionalnim prostorima umjetnosti, njihovoj izlagačkoj povijesti i memoriji. Umjetnik se pozicionira ispred prostornog koncepta (concetto spaziale), razrezanog platna naslovljenog Attese / Iščekivanja (1967.) Lucia Fontane. Našu pažnju podjednako privlači prizor proreza na platnu u pozadini i torzo umjetnika u crnoj majici u prvom planu. Strukturirane kao sekvenca, realizirane u crno-bijeloj tehnici, fotografije podjednako prikazuju fragmente tijela umjetnika u pokretu i fragmente Fontanine slike koja u ovom slučaju služi kao neka vrsta okvira, dok nam slijed kadrova i njihovi pomaci u pogledu omogućavaju da razaznamo umjetnika u crnoj majici. Ta minimalistička intervencija, jednostavna umjetnička gesta postojanja i pozicioniranja ispred djela drugog umjetnika znak je elementarne tjelesne i simboličke prisutnosti, ispred rada čije apstraktne odrednice ispunjavaju prostor prazninom, tenzijom, iščekivanjem, poviješću, muzealiziranim umjetničkim radom, vremenom povijesti umjetnosti 20. stoljeća. Kao da je napetost platna koju razaznajemo iz Fontaninog rada upisana u prisutnosti Ištvana Išta Huzjana.
Jasan i precizan formalni vokabular i konceptualni postupci konstanta su u umjetnikovom radu. Proširujući umjetničku refleksiju na cjelokupan prostor izložbe sama galerija postaje shvaćena kao konceptualna gesta, pozivajući promatrača na istraživačke odnose između predmeta i novih narativa. Pored toga, između materijalnog i nematerijalnog, individualne geste i javnoga prostora muzeja, atmosfera istovremene prisutnosti i odsutnosti kojom odiše ova serija mjesto je tenzije i istraživanja međuodnosa tijela, slike, predmeta i prostora, muzeja i galerije, memorije i povijesti, a značenje, koje nije do kraja definirano, ostaje lebdjeti. Haptičko je, međutim, poput Fonatanina reza, upisano i u fotografsku reprezentaciju, dok je performativna gesta usmjerena na odnose unutar izlagačkoga prostora i institucionalnog sustava umjetnosti.
U svojoj umjetničkoj praksi Ištvan Išt Huzjan objedinjuje različite umjetničke strategije i medije, a kreće se od performanasa, knjiga umjetnika, fotografija, objekta, crteža i instalacija. Superponirajući medije i poigravajući se kodovima i konvencijama suvremene umjetničke prakse, Huzjan konstruira podjednako atmosferične, jednostavne, jasne i precizne, zaigrane i sugestivne konstrukcije, kao privremene susrete umjetničke akcije, pronađenih predmeta, performansa, fotografije, stvarajući sekvence specifičnog vizualnog jezika koji reproducira i ponavlja konceptualne postupke i precizne minimalne geste. Spajajući geopolitički prostor i kulturno i duhovno nasljeđe, Huzjan markira pripadnost zajedničkom prostoru i kulturnom krajoliku bez nacionalnih granica. Njegove akcije, interesi i težnje, prepoznaju se i reflektiraju i u djelovanju Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost.
Branka Benčić

Izložba Ištvana Išta Huzjana realizira se u okviru višegodišnjega programskog ciklusa Privremeni susreti: Ovo (ni)je muzej. Izložbe, umjetnička i kustoska istraživanja unutar programske linije Ovo (ni)je muzej realiziraju se od 2014. godine i posvećeni su redefiniranju i razotkrivanju niza odnosa: propituju društvene, institucionalne i prostorne odnose, te interakcije između objekata i subjekata, odnose unutar sustava umjetnosti, galerijskoga prostora, institucionalnoga okvira i uvjeta rada.

Ištvan Huzjan rođen je 1981. u Ljubjani. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji. Godine 2008. –2009. bio je na Artist-in-Residence na Rijksakademie van Beeldende kunsten u Amsterdamu. Boravio je na studijskim i rezidencijalni, programima u Seulu, Antwerpu i Rijeci. Suosnivač je umjetničkog kolektiva Project Goleb (Amsterdam, 2010.). Od 2013. u Bruxellesu vodi klub umjetnika i izlagački prostor Coffre-Fort s Gregoireom Motteom i Thibautom Espiauom.
Izlagao je na velikom broju međunrodnih skupnih izložbi u renomiranim galerijama i institucijama. Recentne samostalne izložbe uključuju Mestnu galeriju Ljubljana (2017), Proyectos Monclova, Mexico City (2018), Estward Prospectus Bukušešt (2019). Dobitnik je Velike nagrade na Grafičkom bijenalu u Ljubljani (2015). Živi i radi u Bruxellesu.

Izložba se realizira u suradnji s galerijom Rigo I Muzej – Museo Lapidarium iz Novigrada.

Program apoteke podržavaju:
Ministarstvo kulture RH, Grad Vodnjan, Istarska Županija.
Sponzor: Medea vina

back to exhibitions