22/09/2017

YANE CALOVSKI & HRISTINA IVANOSKA

PROLOG (OBLIK PITANJA)
27/09/2017 - 20/10/2017

Yane Calovski i/ and Hristina IvanoskaProlog (oblik pitanja)

Prologue (a form of question)

u okvriru projekta

in the framework of

Oblik odgovor / A form of answerKustosica / Curated by Branka BencicIzložba Yaneta Calovskog i Hristine Ivanoske u Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost Prolog (oblik pitanja) prvi je dio je kompleksnijeg izložbenog procesa koji se razvija kroz projekt Oblik odgovora. Umjetnici ga planiraju realizirati u tri etape – tri izložbena prostora u nekoliko gradova i država, u umjetničkim institucijama različitog profila: Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost (Vodnjan), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), te Press to Exit (Skopje).Oblik odgovora svojevrstan je work in progress, formiran tako da okupi i mapira individualne, konceptualne i kolektivne interese umjetnika, usmjerene na vlastitu umjetničku produkciju, kao i institucionalni kontekst u kojem umjetnici djeluju. Postavlja pitanja umjetničkog rada.

Prva etapa ili Prolog fokusira se na oblike ženskog rada, emancipacije procesa rada prisvajajući tri umjetničke i dirskurzvne pozicije: Otti Berger, Anette van Eyck i Simone Weil.Umjetnička praksa Yaneta Calovskog i Hristine Ivanoske kompleksna je i kontekstualna. Bavi se temama i konceptima arhitekture, povijesti i teorije umjetnosti, političke stvarnosti, kako bi kreirali nove scenarije i nova znanja.

Radove realiziraju u realičitim medijima od crteža, teksta do objekta, instalacije i videa.

Yane Calovski i Hristina Ivanoska međunarodno su afirmirani makedonski umjetnici. Predstavljali su Makedoniju na venecijanskom bijenalu 2015. godine.

Individualno ili zajedno sudjelovali su na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u međunarodnim muzejima i galerijama – Kunsthalle Bregenz, Salzburger Kunstverein, Akbank Art Center, Istanbul; Tate Britain, London; European Kunsthalle, Cologne; The Drawing Center, New York; Museum of Contemporary Art – Skopje, ŻAK | BRANICKA Gallery, Berlin; National Museum of Contemporary Art (MNAC), Bucharest.Program se realizira u suradnji s Udrugom Nomad.

Dio umjetničke produkcije predstavljen u Apoteci bio je realiziran Sculpture Space Utaka i podržan od National Endowment for the Arts.

back to exhibitions