27/07/2017

MATIJA DEBELJUH

STUDIJA ZA GUBILIŠTE
28/07/2017 - 15/09/2017

MATIJA DEBELJUH: STUDIJA ZA GUBILIŠTE

28. 7. – 15. 9. 2017.

 

Apoteka – prostor za suvremenu umjetost, Vodnjan.

Otvorenje izložbe: u petak 28. 7. u 20. 30 sati

Studija za Gubilište, nova je izložba Matije Debeljuha, koja nastaje kao vizualna bilješka za Gubilište – film u nastajanju. Trenutno u procesu realizacije kratki eksperimentalno-igrani film Matije Debeljuha, Gubilište temelji se na istoimenom romanu Mirka Kovača, čiji su motivi umjetniku služili kao literarni predložak.

Istražujući vremensku dimenziju, identitet subjekta, putovanje i sjećanje, narativ filma formira se kao mjesto susreta usložnjenih slojeva fikcije, kao prostor naglašene temporalnosti, a film poput alepha, kao da u jednoj točki sažima i reflektira projekcije prošlog, sadašnjeg i budućeg vremena. Ne radi se o uobičajenoj adaptaciji literarnog predloška, već o kompleksnim oblicima vizualnog prevođenja. Na taj način promišljanje ideje vremena, sjećanja i prošlosti funkcionira kao narativna konstrukcija podložna pojedinačnim preispitivanjima.

“Proširiti” i “razlagati” referencijalne prostore filma ili videa uobičajena je praksa Matije Debeljuha. Rezultat je fragmentarno strukturiran rad u kojem umjetnik prezentira i čini vidljivom namjeru i atmosferu budućeg djela, otvarajući javnim izlaganjem uvid u istraživački put i različite faze procesa rada.

Središnji dio izložbe strukturira se oko elemenata cijevi građevinske skele koja definira prostor i skuži kao fizička i simbolička konstrukcija koja učvršćuje i povezuje dijelove video instalacije koja obuhvaća video zapise koji donose naznake atmosfere djela, a usmjereni su na reprezentaciju prostora, interijere i krajolik. To su video zapisi kraćeg trajanja strukturirani kao digresije, ili skice. Na njih se nadovezuju predmeti prikupljeni u vitrinu – bilježnica, crteži, skice ili rekviziti, koje Matija izlaže kao svoj mali “kabinet čuda”.

Branka Benčić, iz predgovora

BIOGRAFIJA:

Matija Debeljuh rođen je 1980. u Puli. Diplomirao je na Umjetničkoj Akademiji u Splitu Dizajn Vizualnih Komunikacija – Video Oblikovanje u klasi prof. Vlade Zrnića. Predstavljao je Hrvatsku na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Do sada je izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Puli, Rovinju, Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Trstu, Ateni, Vilniusu, Briselu… Sudjelovao je na brojnim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu (Sarajevo Talent Campus, projekt Sarajevo Grad Filma i Berlinale Talent Campus). Eksperimentalni filmovi i video radovi Matije Debeljuha prikazivani su na međunarodnim festivalima gdje su osvojili i značajne nagrade. Filmografija/videografija: K51, La cantina di ferro, Opsesija, Contrada, Grad od Čelika, Gubilište (u produkciji).

Uz Branku Benčić osnivač je Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost.

back to exhibitions