Dane Komljen: Svi sjeverni gradovi
filmska projekcija

u okviru izložbe
Svaka slika postaje datum bez dana. Godina koja više ne obilježava

subota 21. 8. u 20. 30 sati
* Projekcija će se održati a otvorenom, ispred Apoteke, na trgu pored crkve Gospe Karmelske; Ulica Angelo Ceccon.

Svi sjeverni gradovi prvi je dugometražni igrani film redatelja D. smješten u napušten hotelski kompleks koji kroz duge i kontemplativne kadrovi bez dijaloga progovara o neispunjenom utopijskom potencijalu prostora koji se ogleda u rastegnutoj vremenskoj dimenziji, napuštenog arhitekturi, okolišu i praznini. Vanjski svijet se pojavljuje i sa sobom donosi priče o drugim vremenima, o gradovima na sjeveru i jugu, o tome kako nešto biva napravljeno.
Ovdje se poput digresije pojavljuje se prenamijenjeni projekt Međunarodnog trgovinskog sajma u Lagosu.
O filmu Svi sjeverni gradovi Jurica Pavičić je zapisao: postoji u tom filmu jedan segment koji je zanimljiv i onima koji nisu na “ti” s eksperimentalnom kinematografijom.
U uvodnim dijelovima filma Komljen snima golemi i u velikoj mjeri zapušteni modernistički arhitektonski kompleks u nekoj pustoj ravnici. Po brutalnoj betonskoj modernosti i avangardnim geometrijskim krivuljama kompleks vas uvelike podsjeća na utopijske projekte kakvi su se 60-ih i 70-ih gradili u Jugoslaviji, s jednom jedinom razlikom: proporcijama je nemjerljivo veći. A onda – u nekom trenutku – shvatite da ta sličnost nije slučajna. Labirint zdanja koji vidimo u filmu kompleks je međunarodnog velesajma u najvećem nigerijskom gradu Lagosu, sagrađen 1977. po nacrtu jugoslavenskih arhitekata Zorana i Ljiljane Bojović, Predraga Đakovića i Aleksandra Raševskog. U vrijeme kad je nesvrstani pokret prelazio svoj zenit, koju godinu pred Titovu smrt, taj je velebni kompleks sagradila građevinska tvrtka Energoprojekt iz Beograda. Bolji je to – ukratko – jedan od desetina velikih građevinskih pothvata koje je jugovićka industrija dobila po nesvrstanoj protekciji od Gabona do Latakije i Mosula. Ne znam tko je osim arhitektonskog tima još od našijenaca sudjelovao u gradnji ambicioznog velesajma.(…) Ni uz najbolju volju nisam uspio saznati što je danas s tim velesajmom u Lagosu. U Komljenovom filmu, enormni kompleks izgleda zapušteno i propalo, no nisam uspio doznati je li u nekakvoj funkciji ili je posve napušten. Kako god, bilo mi je dirljivo gledati taj komadić arhitektonskog vokabulara koji mi ovdje tako dobro poznajemo izmješten u prašnjavu afričku ravnicu. Jer, taj orijaški, suro betonski i neopisivo pretenciozni kompleks u potpunoj je opreci s onom mitskom predodžbom koju mi Europljani obično gajimo o Africi. Umjesto slamnatih nastambi, folklornih plesova i domorodaca sa sulicama, pred nama je jedna druga Afrika, Afrika koje je imala ili još ima ambicije, koja se težila modernizirati i nije prezala od velikih emancipatorskih zahvata. Pred nama se odjednom našlo otjelovljenje jedne Afrike koja je imala ambicije – ali se te ambicije nisu (ili bar, nisu sasvim) ostvarile. – Jurica Pavičić, Jutarnji list, 8. listopad, 2017.

Dane Komljen: Svi sjeverni gradovi (2016)
Igrani film, 100 min
produkcija: Dart Film, SCCA/pro.ba, Code Blue, Vizart Production/ Zemlje produkcije: Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora / distribucija: Bonobostudio
Scenarij i režija: Dane Komljen Uloge: Boban Kaluđer, Boris Isaković, Dane Komljen
Fotografija: Ivan Marković Zvuk: Igor Čamo, Simon Apostolou, Jakov Munižaba Montaža: Dane Komljen, Nataša Damnjanović Scenografija: Magdalena Vlajić Producenti: Nataša Damnjanović, Vladimir Vidić, Amra Bakšić-Čamo, Adis Đapo, Bojana Radulović, Zoran Galić
Dane Komljen (1986) studirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu i završio magisterij na Nacionalnom studiju za suvremenu umjetnost Le Fresnoy u Francuskoj. Njegovi filmovi prikazani su i nagrađivani na brojnim festivalima, uključujući Cannes, Locarno, Rotterdam, Marseille, Sarajevo, New York.
Filmografija: Svi severni gradovi (2016), Sve, još uvijek, u orbiti (2016), Naše telo (2015), Višak vjetra (2014), Sitna ptica (2013), Tjelesna funkcija (2012), Ja već jesam sve ono što želim da imam (2010)

Festivali (izbor): Locarno Film Festival, Sarajevo Film Festival, Berwick Film and Media Arts Festival, 25 FPS International Experimental Film and Video Festival, New York Film Festival, Thessaloniki International Film Festival, Cottbus Film Festival, International Film Festival Rotterdam, Kino Otok – Isola Cinema International Film Festival, FID Marseilles International Film Festival, New Horizons International Film Festival, Dokufest International Documentary Festival prizren, CPH PIX, Copenhagen

back to news