(HR) Kino Apoteka / Silvi Naçi The Bow Wake


U srijedu, 17. siječnja 2023. u 19 sati, u Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost u Vodnjanu, održat će se projekcija filma Silvi Naçi The Bow Wake [Vala e Harkut], u sklopu programa Kino Apoteka. Kustos filmskog programa je Lorenzo Lazzari.
Kino Apoteka je program filmskih projekcija i predavanja koji uključuje suradnju nekoliko nezavisnih sektora okupljenih oko ideje filma. Takva je suradnja planirana za različite dispozitive, suradnike i publike pokretnih slika, a koji uranja u isprekidane prostorne politike pokretnih slika (na) zemlji, njihove afilmske (svesnimljive) i profilmske (snimljene) stvarnosti, istražujući zapostavljene prostorne mutacije filma.

Program se realizira uz potporu Grada Vodnjana

Silvi Naçi
Bow Wake [Vala i Harkut], 2019
HD video / dvokanalna HD video instalacija, boja, zvuk, 77 min.
Rad Silvi Naçi bavi se temom patrijarhata i nacionalnog identiteta, ilustrirajući opipljive napetosti između dviju LGBTQIA+ zajednica u Albaniji: drevne (kulturne) tradicije virdžina (zavjetovanih djevojaka) koje su obožavane, i romske trans zajednice iz Tirane koja se opire državnom nasilju na dnevnoj bazi.
Uz potporu Zaklade Felix Gonzalez-Torres (2017.-2018.), Naçi putuje u Albaniju i dokumentira dvije LGBTQIA+ zajednice: Burrneshu i Aleancu, aktivističku organizaciju protiv diskriminacije LGBTI osoba, koju je osnovala Xheni Karaj u Tirani. Rad koji je 2019. godine nastao u tom procesu – The Bow Wake [Vala i Harkut] – poprima formu dvokanalne instalacije i dugometražnog filma, ilustrirajući veze i napetosti između ovih zajednica. Uz to, Naçi kreira i široki portret Albanije, njezinih gradova i ljudi koje posjećuje u svom putovanju, iznoseći na vidjelo složene problematike koje okružuju izraze i percepcije roda kroz povijesti i kulture. Zadubljivanje u živote Iali i Xhenifer predstavlja pothvat koji zahtijeva ustrajan ali delikatan pristup, osobito jer se rad fokusira na izrazito intimnu i kontroverznu temu. U tom pogledu, jukstapozicija snimaka u dvokanalnom videu poziva gledatelje na nijansirani interkulturalni dijalog.

Biografija
Silvi Naçi (Albanija, 1987.) radi s različitim izražajnim sredstvima, uključujući fotografiju, performans, pokretne slike, tekst, tekstilna vlakna, crtež i instalaciju. Interes je usmjeren prema suptilnim i nasilnim modalitetima kojima dekolonizacija i migracija utječu i oblikuju ljude, jezik i rodni identitet, kao i društvenu i kulturnu dinamiku. Uz diplomu likovne umjetnosti i dizajna, specijalizira fotografiju i medije. Radovi Silvi Naçi predstavljeni su u brojnim izložbenim kontekstima, uključujući Manifestu 14 (Priština), Nacionalnu galeriju umjetnosti (Tirana), MAK Center (Los Angeles), MoCA Geffen (Los Angeles), Other Places Art Fair (Los Angeles). Za svoj rad dobiva nagradu Tim Disney Excellence in Storytelling Award i Felix Gonzalez-Torres Travel Grant. Također, sudjeluje i u nekoliko rezidencija, poput Saas-Fee Summer Institute of Art (Berlin), Elsewhere Museum and Residency (Greensboro) i Évora NAU (Évora).
Lorenzo Lazzari, istraživač i kustos, živi u Trstu. Doktorirao je povijest umjetnosti, kinematografije i novih medija na Sveučilištu u Udinama. Kurirao je izložbe s brojnim umjetnicima, uključujući Érica Baudelairea, Danila Correalea, Evu Giolo, Sofiju Caesar, Giuliu Iacolutti, Noémie Goudal. U Udinama surađuje kao kustos na projektu Mind the Gap. Predaje multimedijsku umjetnost na IUAV u Veneciji, gdje je također odgovoran za magistarski studij MOVIES – Moving Images Arts.

back to news