trigon 67/17 – perspektive
međunarodni simpozij

Prvi dio: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
9. 11. 2017., od 16 sati

U okviru međunarodne izložbe trigon 67 / 17 – ambiente nuovo/ post environment (Graz, 23.09 – 23.11.17), kojom se obilježava pedeseta godišnjica izložbe “trigon 67” Künstlerhaus – Halle für Kunst & Medien (KM– Graz) i Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost uz partnere MSU Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Trieste Contemporanea suorganiziraju međunarodni “putujući” simpozij u Zagrebu, Trstu i Grazu, osmišljen da na prostoru tri države nekadašnjeg trigona (kojeg su činile Austrija, Italija, Jugoslavija) promišlja o nasljeđu, utjecajima, umjetničkim i kustoskim praksama, te institucionalnim politikama iz razdoblja trigona i njihovim odjecima danas.

09. 11. 2017. – Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
16. 11. 2017. – Trieste Contemporanea
23. 11. 2017. – Künstlerhaus – Halle für Kunst & Medien (KM– Graz)

Bijenale “trigon” pokrenuto u Grazu 1963. godine okupljalo je umjetnike iz tri države i desetljećima je, do gašenja 1993. godine predstavljalo platformu za širu umjetničku razmjenu između bivše Jugoslavije, Italije, Austrije i drugih zemalja. “trigon 67”, koji se održao u Künstlerhausu i okolnom prostoru na otvorenom pod nazivom “ambiente / environment”, bio je jedna od središnjih izložbi, a okupio je petnaest danas značajnih umjetnika, koji su razmatrali suvremenu arhitektonsku problematiku i percepciju prostora.
Povodom obilježavanja pedesete obljetnice “trigona 67” i steierischer herbst, Künstlerhaus se prisjetio tih nekoć pionirskih tema u umjetnosti. Za aktualnu izložbu “trigon 67/17 – ambiente nuovo / post environment” petnaest mladih umjetnika iz regije trigona vraćaju se izvornim interesima i predstavljaju prakse koje se bave prostorom i arhitekturom u suvremenoj umjetnosti.
U okviru simpozija posvećenog «trigonu», koji se realizira tijekom mjeseca studenog, u tri istaknute umjetničke institucije u regiji trigona, istraživači, kustosi i kritičari analizirati će i osvrnuti se na izložbu “trigon 67”, aktualnu izložbu “trigon 67/17 – ambiente nuovo / post environment” u Künstlerhausu, Halle für Kunst & Medien, te širi kontekst «trigona», njegovu povijest i utjecaj na suvremenu umjetnost u Austriji, Italiji i bivšoj Jugoslaviji.
Simpozij počinje u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti čije zbirke sadrže neke od radova umjetnika koji su se predstavili na izložbama “trigona”. Usporedo sa simpozijem, u Muzeju se trenutno može pogledati retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera “Buntovnik s vizijom”, koji je sudjelovao na “trigonu 67”, gdje se predstavio instalacijom u javnom prostoru velikog formata.

Izlažu:
Branka Benčić, nezavisna kustosica; umjetnička direktorica, Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost, Vodnjan, i kustosica hrvatskog paviljona na Bijenalu u Veneciji
Jürgen Dehm, kustos, Künstlerhaus – Halle für Kunst & Medien (KM– Graz)
Vesna Meštrić, viša kustosica, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Tihana Puc, povjesničarka umjetnosti i nezavisna istraživačica, Zagreb

Program:
Juergen Dehm: trigon 67/17
Branka Benčić i Tihana Puc: trigon kao mreža
Vesna Meštrić: Trigon i Vjenceslav Richter: 1967 – 1975
Razgovor: Trigon u recentnim kustoskim istraživanjima. Sudjeluju: Branka Benčić, Jurgen Dehm, Jasna Jakšić, Iva Rada Janković, Vesna Meštrić
Projekcija: Eilfried Huth: trigon 67, 35min

Simpozij organiziraju:
Branka Benčić, kustosica i povjesničarka umjetnosti; Apoteka – Space for Contemporary art / Hrvatski paviljon, La Biennale di Venezia
Jürgen Dehm, kustos, Künstlerhaus – Halle für Kunst & Medien (KM– Graz)
Sandro Droschl, direktor, Künstlerhaus – Halle für Kunst & Medien (KM– Graz)

Projekt je financiran sredstvima
Land Steiermark, Kultur, Europa, Außenbeziehungen.

Više: http://www.km-k.at/en/event/msu-museum-contemporary-art-zagreb/

back to news