Cinemaniac > Misliti Film 2019
Popratni program 66. Pulskog filmskog festivala

Goran Trbuljak: WOW, WOW i ready made
– samostalna izložba

*

Misliti film… misliti kino
Mladen Stilinović, Chai Siris, Silvestar Kolbas, Lara Ušić

– skupna izložba

Kustosica: Branka Benčić

14. – 31. 7. 2018.
MMC LUKA, Pula, Istarska 30

Otvaranje: nedjelja 14. srpnja 2018. u 20 sati

CINEMANIAC > MISLITI FILM predstavlja višegodišnju istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, koja se od 2002. godine realizira kao popratni program na Festivalu igranog filma u Puli.

Osamnaesto izdanje izložbe Cinemaniac > Misliti Film strukturirano je u dvije izložbe, uz popratni program projekcija i razgovora. To su samostalna izložba Gorana Trbuljaka, vizualnog umjetnika, pionira konceptualne umjetnosti, filmskog snimatelja i autora animiranih filmova. Na izložbi u Puli Trbuljak se predstavlja posljednjim ciklusom fotografskih radova iz serije „Skice za skulpturu“, svojevrsnim mrtvim prirodama s aranžiranim ready made objektima kao atributima njegove dvije profesije. O konceptu u pozadini realizacije navedenih radova tvrdi: „Godard je rekao da je film istina 24 puta u sekundi, Haneke da je to laž 24 puta u sekundi, dok je film za mene 24 snimljena redy madea u sekundi“ .

Drugi dio projekta je skupna izložba misliti fim …misliti kino koja okuplja nekoliko umjetničkih pozicija koje na različite načine progovaraju o prostorima kina kroz radove koji prelamaju različita značenja. Kino kao društveni prostor, kao mjesto sjećanja i nostalgije, mjesto čarolije projekcije, specifične arhitekture, kao fizički i simbolički prostor koji prati i kroz kojeg se reflektiraju društvene i tehnološke transformacije. Izlažu: Mladen Stilinović, Chai Siris, Silvestar Kolbas, Lara Ušić.

U tom smislu, ovogodišnje izdanje projekta nastavlja promišljati sjećanje i budućnost filma i kina, upravo kroz samostalnu izložbu Gorana Trbuljaka, i skupnu izložbu misliti film… misliti kino koja radovima četvero umjetnika progovara o prostorima kina u nestajanju i podsjeća na specifično iskustvo gledanja filmova, te uključuje dvije studije slučaja, istraživačko – prezentacijski case study koje su izvele Marta Baradić i Sara Jakupec, prezentacijama Kina Katarina i fragmentarne mape povijesti i nestajanja pulskih kino dvorana.
Proširujući prostor filmskog mišljenja u ponedjeljak 15. 7. gledati ćemo selekciju filmova s International Short Film Festival Oberhausen i razgovarati s direktorom festivala Larsom Henrikom Gassom o knjizi Film and Art after Cinema.

15/7
19h predstavljanje knjige i razgovor / book presentation and talk
LARS HENRIK GASS: FILM AND ART AFTER CINEMA
20h program projekcija / screening program
INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL OBERHAUSEN

Izložbu prati dvostruka publikacija na hrvatskom i engleskom jeziku, opsega 60 stranica, c/b, ilustrirana fotografjama, u izdanju Apoteke.

U isto vrijeme, u Apoteci – Prostoru za suvremenu umjetnost može se pogledati izložba Tomislav Gotovac: Film svim sredstvima.

Organizator i nositelj projekta: UO Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost
Partner: Pula Film Festival

Izložba je realizirana sredstvima Grada Pule, Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audiovizualnog centra, te Istarske županije.

back to news