19/05/2020

Carte blanche Silvo Šarić

Projekcije
15/05/2020 - 16/06/2020

Izložba Projekcije Silva Šarića predstavlja kontinuitet umjetnikova interesa za eksperimente sa svjetlom i projekcijama. Silvo istražuje aparat projekcije, usmjerava se na njegove sastavne elemente, uključujući optičke naprave, zraku svjetlosti, leću, sjenu, a nadovezuje se na kontinuirano umjetnikovo istraživanje apstraktnih odrednica prostora, plohe, praznine, svjetlosti. Dovedeno do apstrakcije, mjesto dodira svjetlosti i zida manifestira se kao bespredmetna ploha čiste svjetlosti. U svojim analognim projekcijama umjetnik koristi starije i gotovo zaboravljene tehničke medije reprodukcije slike poput dijaprojektora, koje prerađuje i manipulira ili lišava osnovne funkcije, koristi bez dijapozitiva kako bi svjetlo i sjenu, odnosno projiciranu formu tretirao kao središnji sadržaj preispitujući prostorne odnose, percepciju ili mogućnosti optičko-tehničkih naprava, njihovu ulogu i smisao, stvarajući time ambijente specifičnoga ugođaja. Svjetlosni snop iz projektora emancipiran je tako kao nestabilan i efemeran, gotovo antologijski znak: apstraktan oblik čistoga svjetla postaje središnji nositelj značenja.
Izložba u Apoteci postavlja u dijalog dvije svjetlosne instalacije kao prostorne izvedbe projekcija koje se prilagođavaju ambijentu te okuplja nekoliko umjetnikovih radova na papiru, crteža i kolaža koji funkcioniraju kao bilješke, nacrti i skice za vizualna istraživanja, „pripreme“ za projekcije.
Radove Silva Šarića određuju analitička estetika, istraživački koncepti, minimalne intervencije, impersonalne geste i naoko jednostavne izvedbe, putem kojih umjetnik rješava likovni i prostorni problem, a njegove umjetničke preokupacije korespondiraju s kontekstom minimalizma i apstrakcije, konceptualne ili neokonceptualne umjetnosti ili prizivaju odjeke arte povera.
U tjednima koji su iza nas suočili smo se s planetarnim prizorima praznih gradova, praznih javnih prostora, trgova, ulica, galerija, kulturnih i umjetničkih institucija. Praznina, dokidanje i usporavanje ljudskih aktivnosti i društvene interakcije stvorili su nove osjećaje i nove forme subjektivnosti. Geste praznine u Apoteci ne predstavljaju tek formalna preispitivanja i estetska istraživanja, one su podjednako artikulacija praznine kao reakcije na stanje i predosjećaj nove osjećajnosti. Upravo umjetnički senzibilitet prevodi zapažanja o tome koliko se u javne prostore i naše živote upisala praznima, nedostatak ljudske prisutnosti i na koncu ljudskoga postojanja.
Carte blanche može biti bijela prazna ploha, zid galerije ili list papira, mjesto slobode i eksperimenta, u svakom slučaju, otvoreno za izazove i istraživanja.

Silvo Šarić rođen je 1965. godine u Puli. Diplomirao je skulpturu na Odsjeku za likovnu kulturu Pedagoškog fakulteta u Rijeci 1990. godine u klasi profesora Josipa Diminića. Od 1991. do 1998. godine, živio je i radio u Rimu. Kao dobitnik ArtsLink stipendije boravio je na studijskom boravku u New Yorku i Bostonu 1998. godine. Od 1998. zaposlen je pri Hrvatskom restauratorskom zavodu, a od 2008. do 2012. radio je kao vanjski suradnik na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci. Čan je HDLU-a Istre. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (MSU Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, MMSU Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, MMC Luka Pula; Gradske galerije Osijek – galerija Waldinger, Atelieri Žitnjak…)

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture RH.

Organizacija Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost / Kustosica Branka Benčić /
Kontakt apoteka.info@gmail.com / Radno vrijeme uz prethodnu najavu /
Program Apoteke realiziraju Branka Benčić i Matija Debeljuh

back to exhibitions